wtorek, 15 maja 2012

Risotto z kurczakiem i pieczarkami na białym winie





Jak to zrobić?

Składniki (porcja dla 4-6 osób)

400 g ryżu arborio (specjalny ryż do risotto)
1,5 l bulionu (2 kosti) drobiowy, ale można użyć grzybowego
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki kurkumy
3 szalotki
6 łyżek oliwy lub oleju
4 filety z kurczaka
250 ml białego wytrwanego lub półwytrawnego wina
400 g pieczarek
ser grana padano lub parmezan
2-3 łyżki masła
3 łyżki oleju
zioła w zależności od upodobań, użyłam kolendry i oregano, ale pietruszka też jest idealna
pieprz


Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko zarumieniamy, trzeba uważać, żeby nie spalić! Do tego wrzucamy ryż, podsmażamy przez 3 minuty równocześnie mieszając i dodajemy kurkumę. Następnie zalewamy ryż częścią bulionu i wina, ciągle mieszając. Tę czynność powtarzamy do momentu wykorzystania wina i bulionu. W międzyczasie dodajemy trochę tartego włoskiego sera, ale nie jest to konieczne. Ryż powinien mieć lepką (jak na zdjęciu) i raczej rzadką konsystencję, ale nie możemy go rozgotować, musi być al dente. Gdy ryż jest już gotowy dodajemy 2-3 łyżki masła.
Oczywiście mamy pomocnika w kuchni, lub wcześniej przygotowaliśmy kurczaka, pieczarki i szalotkę:) Te składniki standardowo kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na oliwie lub oleju.
Na końcu dodajemy je do ryżu. Posypujemy ziołami i tartym serem. Warto posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz